Vind een advocaat

Advocaat verplicht?

Advocaat verplicht?

Bij strafzaken bij de kantonrechter, de rechtbank en het gerechtshof is een advocaat níet verplicht, bijvoorbeeld als u onder invloed hebt gereden of wanneer u bent beschuldigd van mishandeling.

De kantonrechter behandelt arbeids- en huurzaken en civiele zaken tot 25.000 euro. Bij zaken onder 25.000 euro hoeft u geen advocaat in te schakelen.

Dat een advocaat niet verplicht is betekent dat u uw eigen verdediging mag regelen. Als u dat prettig vindt mag u natuurlijk wel een advocaat of andere (juridisch) dienstverlener vragen u te helpen. In onze complexe juridische samenleving is wel zo handig. Bovendien, bepaalde zaken kunnen ingrijpende consequenties hebben – denk maar aan hoge boetes of zelfs gevangenisstraf. Een advocaat kan dan uitkomst bieden. Met zijn juridische kennis en ervaring kan een advocaat de omstandigheden en achtergronden beter uitleggen aan de rechter.

U kunt ook informeren bij het Juridisch Loket. Het Juridisch Loket kan u een eerste gratis advies geven over de beste aanpak van uw probleem. Ze denken mee over de vraag of u een advocaat nodig heeft. Ze helpen u ook bij het vinden van een goede advocaat voor uw zaak.