Registratie van uw rechtsgebieden

Registratie van uw rechtsgebieden

Op Mijn Orde registreert u uw rechtsgebied(en) op minimaal één of maximaal vier van de 33 hoofdrechtsgebieden. Dit geldt voor alle advocaten (behalve stagiaires).

RechtsgebiedenregisterBij sommige hoofdrechtsgebieden is een onderverdeling gemaakt in sub-rechtsgebieden die u kunt aanvinken als u daarvoor specifieke kennis heeft. Dat kan alleen als ook het hoofdrechtsgebied is aangevinkt. De verplichting om tien opleidingspunten te halen, geldt alleen voor de hoofdrechtsgebieden en niet voor de aangevinkte sub-rechtsgebieden.

Wanneer registreren?
Vanaf 2 januari 2019 is het vernieuwde rechtsgebiedenregister in werking getreden. Voorwaarde voor registratie is dat u tien opleidingspunten per rechtsgebied heeft behaald en ieder volgend kalenderjaar haalt. De eerste registratie kan direct nadat in 2019 de benodigde opleidingspunten zijn behaald, maar moet uiterlijk voor 1 maart 2020 gerealiseerd zijn.

Waarom registreren?
Het rechtsgebiedenregister is een belangrijke objectieve maatstaf om de kwaliteit van de advocatuur handen en voeten te geven, zowel in het belang van de advocaat als van de rechtzoekende. Het register biedt de rechtzoekende houvast bij de keuze voor een advocaat die bij zijn hulpvraag past. De rechtzoekende weet zo precies welke advocaat bekwaam is op een specifiek rechtsgebied.

Vermelding op uw website
Als u uw rechtsgebieden heeft geregistreerd op Mijn Orde vergeet dan niet om dit ook op uw eigen website te vermelden. Maak hiervoor gebruik van het model voor bekendmaking (bijlage 8 van de Roda). Zie voor de verplichting van openbaar maken artikel 35a van de Regeling op de advocatuur.

Alleen zichtbaar op Mijn Orde
De registratie in het nieuwe rechtsgebiedenregister is op dit moment alleen nog zichtbaar op Mijn Orde en nog niet via de online zoekmachine op de website van de NOvA. Het nieuwe register “Zoek een advocaat” moet eerst voldoende gevuld worden om voor rechtzoekenden als goede zoekmachine te kunnen fungeren. De huidige zoekmachine “Vind een advocaat” blijft tot die tijd online. Wij verwachten dat in de tweede helft van 2019 het nieuwe rechtsgebiedenregister online kan.

Nog vragen?
Kijk bij de veelgestelde vragen of uw vraag erbij staat. U kunt ook contact opnemen met de helpdesk van de NOvA.