Dossiers

Advocaat voor de klas

Met ‘Advocaat voor de klas’ laat de NOvA leerlingen uit groep 8 van de basisschool kennismaken met het recht en de rol van de advocaat. Na een succesvolle pilot in 2016 krijgt het project in 2017 een landelijk vervolg op minimaal 30 scholen in heel Nederland.

Van rechtsstaat tot grondrechten: het komt allemaal voorbij in een mix van discussie, zelfwerkzaamheid en op waarheid gebaseerde verhalen. Dit gebeurt aan de hand van de lesmethode van de JuniorJurist Academie, die de NOvA in 2017 kosteloos aan circa 30 basisscholen aanbiedt. Daarnaast is het voor advocatenkantoren mogelijk een klas naar keuze te sponsoren.

Van workshop tot oefenrechtbank
De lesmethode begint met een interactieve workshop, gegeven door een echte advocaat en een docent van de JuniorJurist Academie. Daarna gaan de leerlingen een aantal weken zelf aan de slag met het tijdschrift Recht & Wet. Dit staat boordevol informatie over de Grondwet, privaat- en publiek recht, de rechterlijke macht en de advocatuur. Het afsluitende hoogtepunt vormt een oefenrechtbank. De kinderen bereiden zelf rechtszaken voor en treden, onder begeleiding van de ‘advocaat voor de klas’, in echte toga’s op als advocaat, officier van justitie, rechter en verdachte.