Actueel

Blog

26-04-2018

Johan Rijlaarsdam lid algemene raad NOvA

"Vertrouwenspersonen advocatuur"

Je hoeft maar een krant of magazine open te slaan om te lezen over het toenemende aantal stress- en burn-out klachten waarmee werkenden in Nederland kampen. De advocatuur vormt daarop geen uitzondering en is misschien zelfs wel een risicogroep. De veeleisendheid van ons beroep hoef ik u als advocaat niet uit te leggen. Ons vak vraagt om een constante scherpte, betrokkenheid en vaak ook bereikbaarheid.

Als het om wat voor reden dan ook privé of op het werk tegenzit en je als advocaat kampt met persoonlijke problemen - zoals stressklachten, een burn-out, depressie of verslaving - dan kan het vragen van hulp lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat je een eigen kantoor hebt en er niemand is om op terug te vallen, je het lastig vindt om een persoonlijk probleem aan te kaarten op kantoor, je je ervoor schaamt of je je naasten er niet mee wilt belasten.

Het is daarom waardevol dat binnen de advocatuur per half mei het Team Vertrouwenspersonen van start gaat. Vijftien ervaren (oud-)advocaten zullen op werkdagen bereikbaar zijn tijdens telefonische spreekuren. De leden van het team beschikken over de nodige beroeps- en levenservaring. Ook hebben zij een speciale training gevolgd, waardoor zij in alle vertrouwelijkheid en onbevooroordeeld naar hun beroepsgenoten kunnen luisteren en hen desgevraagd kunnen adviseren of doorverwijzen naar hulpverleners.

Eind maart had ik het genoegen om het aankomende Team Vertrouwenspersonen voor de advocatuur welkom te heten voorafgaand aan hun training. Een groep gedreven, enthousiaste en betrokken (oud-)advocaten die zich vrijwillig gaat inzetten voor beroepsgenoten met persoonlijke problemen. Een prachtig voorbeeld van collegialiteit en betrokkenheid onder advocaten.

Het Team Vertrouwenspersonen treedt in de voetsporen van het succesvolle initiatief LawCare, dat ruim twintig jaar geleden van start ging in het Verenigd Koninkrijk, aanvankelijk om hulp te bieden bij drankproblemen in de beroepsgroep. LawCare is inmiddels uitgegroeid tot een telefonische hulplijn waarbij de 200.000 leden tellende juridische gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk en Ierland terecht kan met persoonlijke problemen van diverse aard.

Uiteraard wens ik alle beroepsgenoten het allerbeste toe en zou een Team Vertrouwenspersonen in de ideale wereld niet hoeven te bestaan. In de wetenschap dat tegenslag bij het leven hoort en wij advocaten net mensen zijn, hoop ik echter van harte dat degenen die hiermee te maken krijgen steun kunnen vinden bij het Team Vertrouwenspersonen en dat het daarmee in die zin een succes wordt. Ook hoop ik dat het initiatief zal bijdragen aan de bespreekbaarheid van persoonlijke problemen binnen de balie. Het Team Vertrouwenspersonen wens ik veel succes en wijsheid toe bij hun werkzaamheden.

Vanaf 14 mei 2018 is het Team Vertrouwenspersonen op werkdagen telefonisch bereikbaar van 12:00 tot 14:00 uur en van 19:00 tot 21:00 uur op telefoonnummer 085 – 0640 182. Behalve advocaten kunnen ook familieleden en kantoorgenoten van advocaten bellen voor een vertrouwelijk gesprek.

Reacties (3)

Paul Wilmink

29-04-2018

Maak hier gebruik van advocaten!

pim

11-05-2018

Ik vind het een enorm goede maatregel vertrouwenspersonen in te zetten. Advocaten moeten beschermd worden tegen hun eigen ambitie. Types die het tot advocaat schoppen kunnen, zijn vaak ook diegene die moeilijk hun eigen grenzen herkennen. http://www.dresschers.nl/

T Dijkema

17-10-2018

Wat wordt er gedaan voor cliƫnten die veel te laat constateren dat hun advocaat de kluts kwijt is, waardoor zij ten onrechte schade hebben geleden en veel geld hebben betaald en dat kwijt zijn. Het tuchtrecht biedt hier geen oplossing en gaat zo'n advocaat beschermen.

Plaats een reactie

Commerciƫle, beledigende, bedreigende, racistische of anderszins ongepaste reacties worden onmiddellijk verwijderd.